16 oktober 2023
|
Nieuws
“Als werknemer grenzen stellen is belangrijk, maar als werkgever een veilige omgeving bieden om die grenzen te stellen – en daarmee werkgeluk te stimuleren – óók” zegt Kim Pot, strategisch MarCom-adviseur van FrankWatching.
Net zoals we voor het weer alarmcodes hebben om ons te waarschuwen, geldt dit ook voor de signalen van ons lichaam en (non)verbalecommunicatie als het gaat om onze grenzen. De groen, geel en rood fases. Hieronder wordt per fase uitgelegd hoe je jou grenzen kunt aangeven:
Groen
Laag risico, dus de zachtste taal. Je neemt aan dat de ander per ongeluk te ver is gegaan en je grenzen wel degelijk wil respecteren. Je grenzentaal is duidelijk, welwillend en vriendelijk. Potentiële consequenties blijven onuitgesproken, omdat je uitgaat van goede bedoelingen.
Geel
Verhoogd risico, dus stevigere taal. Je gaat hiertoe over omdat je groene grens niet is gerespecteerd, of omdat je op basis van eerdere ervaringen inschat dat de dreiging hoger is. Je grenzentaal is nog even duidelijk als eerder, maarkrachtiger. Bij geel kun je er ook al een consequentie aan verbinden als dat gepast voelt.
Rood
Ernstig risico, dus je meest directe taal. Op dit punt wordt je gezondheid, je veiligheid of de relatie bedreigd, en je taalgebruik moet weerspiegelen hoe ernstig de situatie is. Je blijft vriendelijk, maar dit is wel de laatste waarschuwing en je benadrukt dat je bereid bent om actie te ondernemen. Spreek de consequentie helder uit en wees klaar om de daad bij het woord te voegen.
Onze psychologen staan óók voor u klaar als het gaat om assertiviteit. Neem een kijkje op de Drive Coaching pagina om te zien wat Drive voor u kan betekenen!
gerelateerd nieuws